dana1967

Just another WordPress.com site

CE TREBUIE SA STIM DESPRE SCOLIOZA COPIILOR-AFLAM DE LA PROF.DR. MIHAI JIANU (AGERPRES)

Un comentariu


CE TREBUIE SA STIM DESPRE SCOLIOZA COPIILOR-AFLAM DE LA PROF.DR. MIHAI JIANU  (AGERPRES)

 “Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale în plan frontal (privită din spate), afectând în special fetele (80% din cazuri) şi apare de regulă la vârsta pubertăţii sau chiar câţiva ani înaintea acesteia, a subliniat Prof. dr. Mihai Jianu.

Din totalul scoliozelor, 2-3% apar încă de la naştere din cauza unor malformaţii ale vertebrelor sau coastelor, 6-7% se datorează altor cauze – boli neuromusculare, neurofibromatoză, infirmitate motorie cerebrală, iar restul de 91-92% dintre scolioze apar spre vârsta de 10 12 ani, a adăugat specialistul.

„Trebuie combătută ca fiind complet greşită teoria conform căreia scolioza apare datorită poziţiei vicioase a copilului în bancă, la birou. În apariţia scoliozei pe primul plan se diferenţiază doi factori care sunt unanimi recunoscuţi, factorul genetic şi cel endocrin”, a spus prof. dr. Jianu.

 Primii care ar trebui să observe deformarea coloanei ar trebui să fie părinţii, a subliniat medicul.

Prof. dr. Jianu a spus că este falsă mentalitatea că poziţia incorectă sau greutatea ghiozdanului deformează coloana, după cum tot greşit este şi concepţia că înotul sau dormitul pe scândură.ajută, dormitul pe scândură ajută.

Medicul a făcut referire şi la faptul că durerile de spate nu însoţesc scolioza, iar copii trebuie să facă educaţie fizică şi nu să fie scutiţi.

Scoliozele sunt de două tipuri evolutive şi neevolutive.Cele neevolutive sunt acelea care la vârsta de 15-16 ani nu depăşesc 30 de grade, celelalte care sunt şi mai numeroase trec de 30 de grade, ajungând la 90 – 100 de grade, uneori chiar şi 160 de grade a explicat dr. Jianu.

Tratamentul este unul standardizat, protocolul prevede în funcţie de gradul de curbură – de la 0-30 grade gimnastică medicală, de la 30 la 50 de grade gimnastică medicală şi corset, iar la peste 50 de grade intervenţie chirurgicală.

Vârsta optimă pentru intervenţia chirurgicală este 13-14 ani la fete şi 15-16 ani la băieţi.

 România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul formelor grave şi foarte grave de scolioză netratate corespunzător.

Se estimează că sunt aproximativ 50.000-60.000 de copii cu scolioză în întreaga ţară.”

Prof. dr. Miahai Jianu a lansat şi ediţia a doua a cărţii „Scolioza Pediatrică”, prima ediţie apărând în 2001. Lucrarea a adunat experienţa Clinicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu, care înseamnă peste 600 de cazuri rezolvate de domnul Profesor Jianu impreuna cu echipa formata de dansul.

Prof. Dr. Mihai Jianu–Medic Primar Ortopedie Pediatrica; Centrul Medical Mediclass; http://www.mediclass.ro; Tel:021-4120128; 021-4120129; 021-4102727; programari@mediclass.ro; Str.Sf. Elefterie nr. 47-49, Sector 5, Bucuresti

Autor: Dana Constantinescu Mediclass

Director Medical/Administrator-Centrul Medical Mediclass

Un gând despre „CE TREBUIE SA STIM DESPRE SCOLIOZA COPIILOR-AFLAM DE LA PROF.DR. MIHAI JIANU (AGERPRES)

  1. Reblogged this on dana1967 and commented:

    ATENTIE PARINTI LA……SCOLIOZA COPIILOR !